SİLİFKE TİCARET VE SANAYİ ODASI’NDAN DUYURU
Konu: Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelikte Yapılan Değişiklik Hakkında
Sayın Üyemiz,
Ticaret Bakanlığı tarafından hazırlanan “Kuyum Ticareti Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, 24 Haziran 2026 tarihli ve 33290 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanarak aynı tarihte yürürlüğe girmiştir.
Yapılan düzenleme ile laboratuvar ortamında üretilen veya insan müdahalesiyle oluşturulan kıymetli taş ürünlerinin satışında, tüketicilerin açık ve doğru şekilde bilgilendirilmesini sağlamak amacıyla yeni yükümlülükler getirilmiştir.
Bu kapsamda, kuyumculuk faaliyeti gösteren üyelerimizin aşağıdaki hususlara dikkat etmeleri önem arz etmektedir:
1. ZORUNLU İBARE KULLANIMI
Laboratuvar ortamında üretilen veya insan müdahalesiyle oluşturulan kıymetli taş ürünleri satışa sunulurken;
• “Sentetik”
• “Laboratuvar üretimi”
• “Yapay üretim”
• veya Ticaret Bakanlığınca uygun görülen benzer ibarelerden en az birinin, tüketicinin kolaylıkla görebileceği şekilde açıkça belirtilmesi zorunludur.
Söz konusu ibareler;
• Ürün etiketlerinde,
• Ürün sertifikalarında,
• Faturalarda,
• İnternet sitelerinde,
• Reklam ve tanıtım materyallerinde açık ve görünür şekilde yer almalıdır.
2. DOĞAL VE SENTETİK TAŞLARIN AYRI SUNULMASI
Laboratuvar ortamında üretilen veya insan müdahalesiyle oluşturulan kıymetli taş içeren ürünler ile doğal kıymetli taşların tüketiciyi yanıltmayacak şekilde birbirinden ayrılması gerekmektedir.
Bu doğrultuda;
Fiziki satış yerlerinde:
Sentetik/laboratuvar üretimi taşlar ile doğal kıymetli taşlar vitrin ve satış alanlarında ayrı bölümlerde sunulmalıdır.
İnternet satışlarında:
Sentetik/laboratuvar üretimi taşlar ile doğal kıymetli taşlar ayrı kategori ve bölümlerde satışa sunulmalıdır.
3. ÜYELERİMİZİN ALMASI GEREKEN TEDBİRLER
Üyelerimizin herhangi bir mağduriyet veya idari yaptırımla karşılaşmamaları açısından;
Mevcut ürün etiketlerinin kontrol edilmesi,
Laboratuvar üretimi/sentetik taş içeren ürünlerin etiket ve sertifikalarının mevzuata uygun hale getirilmesi,
Faturalarda gerekli ibarelerin açıkça belirtilmesi,
İnternet siteleri ve e-ticaret platformlarındaki ürün açıklamalarının kontrol edilmesi,
Reklam ve tanıtım materyallerinin gözden geçirilmesi,
Fiziki mağazalarda doğal ve sentetik taşların ayrı bölümlerde sergilenmesi,
İnternet satışlarında doğal ve sentetik taşlar için ayrı kategoriler oluşturulması önemle tavsiye edilmektedir.
4. İDARİ YAPTIRIM
Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada, söz konusu yükümlülüklere aykırı hareket eden işletmeler hakkında 6585 sayılı Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun kapsamında 2026 yılı için 28.620 TL ile 858.620 TL arasında idari para cezası uygulanabileceği belirtilmiştir.
Bu nedenle üyelerimizin, yürürlükte bulunan düzenlemelere uygun hareket etmeleri ve satışa sundukları ürünleri ilgili hükümler çerçevesinde gözden geçirmeleri önemle rica olunur.